Wednesday, February 5, 2014

Resepi spaghetti Tuna

Assalamualaikum . :)
Hari ni Shahin nak share resepi yang Shahin try sendiri :)


SPAGHETTI TUNA

Bahan-bahan
Bawang merah sebiji atau dua biji (kisar/tumbuk)
Sos spaghetti. Kimball pun okay
Spaghetti strip. Mana2 pun boleh,angel hair ke,ape2 je la.
Tomato sebiji potong ikut suka
Tuna 2 tin besar
Chili boh
Sos cili(optional)

Mula2 tumis bawang  merah.
Masukkan sos spaghetti,chili boh.
Kacau2 sikit sampai mendidih.
Sementara tu masukkan spaghetti strip dalam periuk lain berisi air yang banyak,supaya ia mudah kembang,masukkan 2 sudu minyak masak supaya tak melekat
Lepas kuah tadi dah mendidih,masukkan tuna Dan kacau sekejap,kemudian masukkan tomato,sementara kacau tu,penyekkan tomato tu supaya kuah ada rasa masam-masam sikit. Dah siap! Masukkan garam secukup rasa. Sos chili tadi boleh masukkan kalau nak hasilkan kuah lebih. Tapi x berapa sedap kalau letak sos chili tu banyak sangat. :)



Simple kan? Eh spaghetti dalam kuali satu lagi tu boleh la angkat bila dah kembang/ dah take keras.

*update pakai Lenovo A766 hehe

1 comment:

  1. Salam pemilik blog, jom join GA ni http://aliyahsyofia.blogspot.com/2014/02/first-giveaway-sempena-pembukaan-syofia.html

    hadiahnye kupon RM50 tau^^ btw done follow u :-)

    ReplyDelete

org kenyit kat shahinaaz